MENU

Nieuws - Zorg in beweging: versterking eerste lijn

25-10-2024

Zorg in beweging: versterking eerste lijn

Om de zorg toegankelijk te houden voor iedereen, is een sterkere organisatie van de eerstelijnszorg nodig. Daar werken we als Coöperatie IJsselstromen graag aan mee. Met de hulp van een Zonmw-subsidie zetten we dit jaar met een aantal partners belangrijke stappen.

Beeld: Zonmw

Wat speelt er?
We weten allemaal dat we straks met minder professionals meer zorg moeten verlenen. Om proactief in te (blijven) spelen op gezondheidsproblemen en de zorg bereikbaar te houden voor elke burger, is een grootschalige revolutie nodig. Dat vraagt om een sterke, bereikbare eerste lijn. Zodat we op regionaal niveau beter samenwerken en sneller kunnen schakelen met onder andere ziekenhuizen, gemeenten, ggz en het sociaal domein.

Wat vinden we ervan?
Coöperatie IJsselstromen werkt vanzelfsprekend aan deze missie mee. Want alleen op wijkniveau krijgen we de benodigde transformatie in de zorg niet voor elkaar. Dat lukt veel beter via de regionale lijn. Op zich zijn er in de regio al een paar zaken goed op orde. Daar maken we gebruik van. Zo is er een regiotafel sectoroverstijgende samenwerking waarin meerdere sectoren en beroepsgroepen vertegenwoordigd zijn. Ook zijn er diverse netwerken. Maar nog niet alles en iedereen heeft zich verenigd. Daardoor kennen we een aantal blinde vlekken in de regio: inwonersgebieden waar zorgprofessionals als eilandjes opereren en (multidisciplinair) samenwerken geen vanzelfsprekendheid is.

Wat gaan we doen?
De subsidie stelt ons (de coöperatie en andere partners) in staat om draagvlak te creëren voor een sterkere organisatie van de eerstelijnszorg in regio Centraal Gelderland die werkt volgens het principe van hechte wijkverbanden. We onderzoeken wie er bij zo’n organisatie wil aansluiten. We werken verschillende doelstellingen uit, zoals het samenbrengen van bestaande samenwerkingsverbanden en netwerken. Ook denken we na over de vorm van zo’n overkoepelende, regionale eerstelijnsorganisatie. Hier hebben we een jaar de tijd voor. Daarna vragen we de subsidie voor het vervolg aan. In die tweede fase voeren we de plannen uit. De bedoeling is dat er in 2026 een ‘eerstelijnsclub’ staat waarin alle disciplines in de eerstelijnszorg van onze regio vertegenwoordigd zijn.

Wat levert het op?
Met zo’n grotere, overkoepelende organisatie spreken we met één stem en maken we makkelijker afspraken. Bijvoorbeeld als het gaat om de instroom naar de eerstelijnszorg. Of de doorstroom, om de druk op de eerstelijnszorg te verlichten. Ook brengen we sneller een beweging op gang. Stel dat we als regio zwaarder in willen zetten op preventie, dan krijgen we dat vlotter georganiseerd. Daarnaast kunnen we succesvolle zorginnovaties die we op kleine schaal ontwikkelen makkelijker en beter uitrollen. Ondertussen behouden we – de coöperatie en lokaal georganiseerde zorgprofessionals – onze ‘kleur’, wendbaarheid en flexibiliteit. Ook blijven we feeling houden met de wijk en de patiënt.

Wat betekent dit voor jou als lid?
Je bent en blijft sterk geworteld in de wijk. Tegelijkertijd ben je op meerdere lagen verbonden met het grotere geheel. Ook wordt het makkelijker om multidisciplinair samen te werken en de beweging te maken naar preventie en gezondheid.

Resultaat tot dusver?
Het proces dat we met elkaar doorlopen in dit project draagt al bij aan een betere samenwerking. De partijen die nu aangesloten zijn, stellen zich heel coöperatief op; we zijn allemaal bereid om over de grenzen van onze eigen discipline of organisatie heen te kijken. Dat geeft vertrouwen. 

Heb je vragen over dit project? Stuur een mailtje naar Susanne Boks, sboks@ijsselstromen.nl