MENU

Nieuws - LijV klaar voor de start

15-02-2022

LijV klaar voor de start

De kracht van beweeg- en leefstijlprogramma LijV? Dat is absoluut het laagdrempelige karakter. “Plus de positieve insteek”, benadrukt Kristel Roes, kindertherapeut  en lid van Kinderteam Doesburg. “We focussen niet op overgewicht, of op een slechte motoriek. We kijken vooral naar wat gaat goed en wat kinderen zélf willen om lekkerder in hun vel te zitten.”

Het beweeg- en leefstijlprogramma LijV (Lekker in je Vel) is opgericht door leden van Coöperatie IJsselstromen in samenwerking met Doesburg Beweegt. Officieel is LijV de opvolger van Cool 2B Fit. “Maar het is totaal anders van opzet”, licht kinderfysiotherapeut Babette Werdmölder toe. “Het idee is dat kinderen die voor het programma in aanmerking komen direct starten met een uurtje per week bewegen, onder begeleiding van mij en buurtsportcoach Ivet Harperink. Daarna bekijken we in gesprek met het kind en zijn of haar ouders wat er eventueel aanvullend nodig is aan voedingsadviezen, fysiotherapie of mentale ondersteuning. Zo zorgen we er met een multidisciplinair samengesteld team – Kinderteam Doesburg – voor dat kinderen goed leren bewegen, zich gezond en prettig voelen en makkelijker mee kunnen doen.”

LijV werkt
Momenteel begeleidt Kinderteam Doesburg met succes al vijf kinderen. Kinderdiëtist Lisa van Willigen: “Zo is er een meisje van Syrische komaf dat met overgewicht kampte. Door de wekelijkse sport- en bewegingslessen zit ze lekkerder in haar vel en is ze veel vaardiger geworden. Sociaal gezien deed ze het sowieso al supergoed. Mooi ook hoe betrokken haar ouders zijn.” “We verwachten dat er met de promotie van LijV nog veel meer kinderen zoals zij bijkomen”, vult Babette aan. Als nodig stellen we meerdere groepen samen, op basis van leeftijd.”

Zorgprofessionals hebben signaalfunctie
Hoe het team die nieuwe aanwas aan kinderen denkt te bereiken? “De informatiefolder van LijV is net klaar en wordt verspreid binnen Doesburgse sportclubs en basisscholen. Buurtsportcoach Ivet is op de meeste scholen al een bekend gezicht en heeft lijntjes met de intern begeleiders. Verder komt de folder te liggen bij huisartsenpraktijken, fysiotherapeuten, diëtisten, kindertherapeuten en andere zorgverleners in de regio; de leden van de coöperatie dus. Elk van ons heeft een signaalfunctie. Zie je dat een kind niet makkelijk beweegt, onzeker is over z’n lijf, sociaal gezien wat achterblijft bij zijn leeftijdsgenoten, of uit een moeilijke thuissituatie komt, dan kun je naar LijV verwijzen en de folder meegeven.”

Meer over LijV
Het programma LijV wordt verzorgd door Kinderteam Doesburg. Dat bestaat uit:

  • Ivet Harperink, buurtsportcoach van Doesburg Beweegt
  • Babette Werdmölder, kinderfysiotherapeut bij Kinderfysio Doesburg
  • Kristel Roes, kindertherapeut bij KOM Kinderpraktijk
  • Merle van der Veen en Lisa van Willigen, kinderdiëtistenpraktijk LEEF

Voor meer informatie over LijV of Kinderteam Doesburg kun je contact opnemen met Babette Werdmölder, tel. 06 22 24 72 71. Of stuur een e-mail naar info@kinderfysiodoesburg.nl. Zie ook www.kinderteamdoesburg.nl (binnenkort online).