MENU

Nieuws - Maak (nader) kennis met Susanne Boks

15-07-2021

Maak (nader) kennis met Susanne Boks

“Ik merkte meteen hoe léuk het werk is”

Ze was erbij toen Coöperatie IJsselstromen in 2013 het levenslicht zag. Meer dan zeven jaar combineerde ze haar eigen diëtistenpraktijk met haar functie als bestuurslid van de coöperatie. Het afgelopen jaar sprong Susanne Boks (38) bij als interim-manager. Sinds 1 juli 2021 heeft ze haar werk als diëtist afgerond en is ze manager van de coöperatie. Een nadere kennismaking.

Studie
“Als tiener hield ik mijn vakkenpakket op school zo breed mogelijk. Want er waren wel vier totaal verschillende opleidingen waarin ik interesse had. Tot mijn moeder coeliakie kreeg en ik tijdens een beroepenmarkt geïnspireerd raakte door een docent die enthousiast kookles gaf. Hbo Diëtetiek moest het worden. Met name de lessen over gesprekstechnieken, het klantencontact en coaching vond ik interessant.”

Loopbaan
“Als beginnend diëtist werkte ik op contractbasis bij verschillende thuiszorgorganisaties. Zo heb ik heel wat van Gelderland gezien. Op mijn 25ste kon ik door allerlei reorganisaties in de thuiszorg en sluitingen van locaties patiënten overnemen. Zo startte ik mijn eigen praktijk. Ja, ik was jong. Maar het was dé kans om die stap te zetten. En ik had het geluk dat iedereen met me mee wilde. Op één patiënt na misschien.”

Coöperatie
“Begin 2013 werd ik benaderd door Bregje Peeters, die uit naam van De Linie onderzocht of het mogelijk was met zorgprofessionals en -organisaties uit de buurt een samenwerkingsverband op te richten. Min of meer alle disciplines waren vertegenwoordigd. Ze misten alleen nog een diëtist. Zo raakte ik erbij betrokken. Een plek in het bestuur leek me interessant, al had ik weinig bestuurlijke ervaring. Maar ik voelde dat ik ‘jeugdige’ onbevangenheid te brengen had. En veel kon halen; het leek me een mooie aanvulling op mijn praktijk. Ik begon in een dubbelfunctie als penningmeester en secretaris. Later werd het alleen penningmeester.”

Switch
“Vorig jaar viel manager Christa de Bruin onverwacht voor langere tijd uit. Vanuit mijn plek in het bestuur voelde het op dat moment heel natuurlijk om de mouwen op te stropen en in het gat te springen. Ik merkte meteen hoe léuk ik het werk vond. En hoeveel energie ik kreeg op de dagen dat ik als interim-manager voor de coöperatie werkte. Meer dan op de dagen dat ik als diëtist spreekuur verzorgde. Dus toen na dik een half jaar de functie officieel vrijkwam, heb ik niet lang na hoeven denken. En ja, het betekent dat ik mijn diëtistenpraktijk moet overdragen. Of ik dat moeilijk vind? Ik ga de patiënten missen met wie ik in al die jaren een mooie band heb opgebouwd. Maar verder zie ik de praktijk als een kind dat volwassen is geworden en nu prima op eigen benen kan staan.”

“Het voelde heel natuurlijk om de mouwen op te stropen en in het gat te springen”

Plannen
“Ik hoop eerst en vooral dat we na deze ingewikkelde coronatijd de samenhang weer kunnen vinden en voelen. Ook wil ik meer dwarsverbanden creëren tussen de verschillende programma’s en projecten. Verder hoop ik op een mooie samenwerking met de gemeenten en verschillende organisaties in de regio, met de ambitie om zorg en welzijn praktisch en dichtbij te organiseren. Verder vind ik het belangrijk voor energie te zorgen, te inspireren en te innoveren. Het gaat erom dat wij als coöperatie een voedingsbodem ontwikkelen waar mooie initiatieven en innovaties uit voortkomen.”

Thuis
“Dit alles kan ik niet doen zonder een goede thuisbasis. Sinds een jaar of drie woon ik met mijn man en zoon (11) buitenaf, in een oude boerderij in Sinderen. Een ideale plek om ruimte te geven aan mijn paardenhobby. Aan de boerderij zelf moet nog veel gesleuteld worden; ’s winters staan de ijsbloemen op de ramen en draag ik tig truien over elkaar. Maar het is heerlijk om ’s ochtends vroeg in mijn pyjama naar de stallen te sloffen en de pony’s te voeren. Dan kan mijn dag niet meer stuk!”

Heb je vragen of opmerkingen aan/voor Susanne of over de organisatie? Stuur een mailtje naar sboks@ijsselstromen.nl