Terugblik training laaggeletterdheid
Steeds opnieuw uitleggen welke oefeningen iemand thuis moet doen. Elk consult dezelfde moeten vragen stellen. Patiënten die niet therapietrouw zijn. En te laat, te vroeg, of helemaal niet komen. Herkenbaar? Het zijn precies de signalen die wijzen op laaggeletterdheid of beperkte gezondheidsvaardigheden. Tijdens de training ‘Communiceren met mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden’ van 7 september leerden we aan te sluiten op het scholings- en taalniveau van patiënten.
Waarom dat belangrijk is? 1 op de 3 mensen in Nederland heeft moeite met het begrijpen en toepassen van informatie over gezondheid. In het werkgebied van Coöperatie IJsselstromen is zelfs 2 op de 3 inwoners laaggeletterd. Met name autochtone ouderen hebben moeite met lezen en schrijven.
Voorbij je eigen ongemak
Samen met een trainingsacteur oefenden de deelnemers met het bespreekbaar maken van de problematiek. Het bleek lastig om als professional je eigen ongemak opzij te zetten. Want hoe informeer je op een respectvolle manier naar de lees- en schrijfvaardigheden van je cliënt? Ook oefenden ze met de terugvraagmethode. Een beproefde manier om te checken welke informatie is overgekomen. En je te beperken tot maximaal 3 boodschappen per gesprek. Best een uitdaging, volgens een van de deelnemers: “Hoe geef je instructie over medicijngebruik als een patiënt niet meer dan 3 nieuwe boodschappen kan verwerken?”
Nieuwe inzichten en vaardigheden
Het was een avond vol inzichten, nieuwe vaardigheden en kennis om in de praktijk te brengen. Of zoals een andere deelnemer het verwoordde: “Nu pas herken ik de signalen en hoeven we niet ná jaren erachter te komen dat een cliënt niet goed kan lezen en schrijven, zoals laatst bij toeval gebeurde.”
Wil jij ook een keer deze training volgen? Laat het ons weten!