MENU

Nieuws - Verwijs jij al door naar de buurtsportcoach?

15-02-2022

Verwijs jij al door naar de buurtsportcoach?

Ouderen die iets meer uit hun stoel moeten komen, kinderen die te weinig bewegen, chronisch zieken die er baat bij hebben kracht op te bouwen; ze komen allemaal in aanmerking voor ondersteuning van de buurtsportcoaches. Kristel Beijer: “Juist voor minima is het een laagdrempelige manier om meer te bewegen en gezonder te leven.”

“Laatst begeleidde ik als buurtsportcoach een oudere meneer die veel last van zijn benen had, te zwaar was, diabetes type 2 heeft en van een klein inkomen leeft. Via reguliere fysiotherapiebehandelingen kregen we hem niet aan het bewegen. Ik heb met hem naar zijn wensen en behoeften gekeken. Hoe belangrijk is het voor u om gezond te zijn? Wat wilt u er zelf aan doen? Wat is haalbaar voor u? Uiteindelijk is hij samen met een vriend aan de slag gegaan. Hij viel af, zijn bloedsuikerspiegel werd stabieler en de pijn in de benen was weg. Dát is wat we als buurtsportcoach doen. We sluiten aan bij de eigen doelen en wensen van inwoners, helpen ze een drempel over en werken stap voor stap aan gedragsverandering.”

Wat is een buurtsportcoach?
Het idee van de buurtsportcoaches vloeit voort uit Doesburg Beweegt, een samenwerkingsverband tussen 0313 Doesburg, de Gelderse Sport Federatie, Uniek Sporten, Fysiotherapie Ruesink, PlusFit en Kia Ora. Elk van die partners levert een buurtsportcoach. De zes coaches samen geven in opdracht van Gemeente Doesburg uitvoering aan een deel van de lokale gezondheidsnota. Dat doen ze door inwoners van Doesburg te stimuleren gezonder en actiever te leven. Ze zetten daarbij vooral in op laagdrempelige activiteiten die passen bij de doelgroep. Kristel: “De kracht is dat we samen met cliënten realistische doelstellingen formuleren, zoals: zonder hijgen de trap op lopen, met de kleinkinderen een balletje trappen, of zelf lopend boodschappen doen.”

Wie zijn de buurtsportcoaches?
In Doesburg zijn zes coaches actief. Elke coach richt zich weer op een andere doelgroep:

  • Peter Jansen: buurtsportcoach Jongeren
  • Joost van der Kooij: buurtsportcoach Ouderen
  • Kristel Beijer: buurtsportcoach Zorg
  • Jorien Harteman: buurtsportcoach Aangepast Sporten
  • Ivet Harperink: buurtsportcoach Onderwijs
  • Ward Terpstra: buurtsportcoach en coördinator van het team buurtsportcoaches

Wanneer schakel je de buurtsportcoach in?
Kristel Beijer: “Bijvoorbeeld als je ziet dat een cliënt meer moet bewegen om zijn klachten te verminderen, maar het geld er niet voor heeft, of de motivatie ontbreekt. Of als je een kind na een behandelingstraject door wil verwijzen naar een passende (betaalbare) sport. Of als je opmerkt dat iemand helemaal vastzit in een ongezonde leefstijl en niet weet hoe hij of zij daaruit kan komen.”

Hoe werkt het?
Heb je binnen jouw organisatie een cliënt met gezondheidsproblemen die een steuntje in de rug kan gebruiken als het gaat om gezond bewegen en leven? Neem dan contact op met Doesburg Beweegt. Stuur een mail naar info@doesburgbeweegt.nl of bel met coördinator Ward Terpstra, tel. 06 37 28 35 18. Op www.actiefindoesburg.nl vind je meer informatie over Doesburg Beweegt en specifieke contactgegevens van de zes buurtsportcoaches.